Hemen Ara Biz Sizi Arayalım
- İzmir Reklam Ajansı, İzmir Büyüme Ajansı, Sosyal Medya Ajansı, Dijital Pazarlama, Eticaret
Şule Yüce 25-06-2022 21:06 (23 ay önce)

NFT’ler Artık Sadece Resimlerden İbaret Değil

NFT’ler, artık sanatın birçok dalında yer almaya başlamış vaziyette. Müzik sektörü de artık NFT dünyasında yerini aldı. Web 3.0 çağına girdiğimizi artık neredeyse bilmeyen yok. Bu çağ, Web 1.0 ve 2.0’ın aksine insanların içerik ürettiği ve para kazandığı bir çağ oldu. Bu çağın teknolojinin getirdiği en büyük özelliklerden birincisi; kullanıcıların ya da tüketicilerin de birer üretici olabilmesi. Artık her insan ya da tüketicinin kendine ait bir pazarı bulunabiliyor ve çeşitliliği çok ciddi rakamlarda arttırıyor.

NFT denildiğinde aklınızda sadece GIF ya da JPEG vb. gibi dosyalar canlanıyor ise konuyu daha derinlemesine araştırmanızı öneririz. Çünkü konu yalnızca orada can buluyor ve derinleşmeye başlıyor. Son zamanlarda özellikle sanatçıların ve koleksiyonerlerin gözdesi olan NFT’ler yani ‘’Non Fungible Token’’ yeni bir dünyanın hatta uçsuz bucaksız olan bir dünyanın kapılarını açıyor. Müzik sektörü de bunlardan yalnızca bir tanesi.

NFT’ler bu yenilikçi teknoloji sayesinde tüm dünya da büyük çaplı bir devrime ön ayak oldu diyebiliriz. Bu devrime müzik endüstrisi de giriş yapmış durumda. Bazı büyük müzisyenlerde bu duruma dahil. Son zamanlarda pek çok müzisyenin emeklerinin karşılığını alamadıklarını biliyoruz. Tabi çok fazlasıyla tanınmamış olan müzisyenlerin. NFT’ler de tam olarak bu durumun karşısına geçiyor aslında. Kontrolü Tam olarak üreticiye devreden bu sistem geleceğin pazarı. Bu evrim ve devrim ile beraber tüm sanat ve alt kolları da bu duruma ayak uyduruyor.

Müzik NFT’lerinin Kullanım Alanları Neler Olabilir?

Aslında çok çeşitli kullanım alanlarından bahsediyoruz. Sanatçılara eser satmakla başlayan bu konu Konserler, sanatçılarla buluşmak ve onlara erişmek için bile NFT ile mümkün. Bazı ünlü müzisyenler bunu yapmaya başladılar bile. Birçoğu Spotify, Youtube Music gibi yerlere satış yapmaktan ziyade NFT olarak satışını yapıp hak ettiği değerde satışlarını yapıyor.

NFT’ler tanınmayan ya da az bilinen sanatçılar için daha doğrusu bir prodüksiyona ya da müzik stüdyosuna bağlı olmayan müzisyenler için oldukça avantajlı, aslında tanınmaları sağlıyor ve daha rahat bir şekilde hem ürettiklerinin hakkını alıp başka bir şirkete komisyon vermek zorunda kalmıyor hem de ciddi bir motivasyon ile yeni işlere yelken açıyor.

NFT’ler arasında müzik sektöründeki büyük oyuncular da bulunuyor. Örnek olarak, Warner Music Group ve Universal Music Group bunlardan birkaç tanesi.

NFT dediğimizde tabi sadece bir resim ya da müzik platformu olarak değerlendirmemiz biraz yanlış olabilir. NFT’ler Web 3.0 içerisinde bulunmakta yani Aslında Metaverse evreninin içerisinde bulunuyor. Bu da demek oluyor ki ilerleyen zamanlarda az tanınmış olan diğer tüm sanatçılara da kolaylıkla ulaşabilecek ve onları tanıyabileceğiz. Fakat özellikle müzik dalında artık sınırları tanımadan onları izleyebilecek ve dinledikten sonra onlarla iletişime bire bir geçebileceğiz. Kim bilir belki de iletişim halindeyiz.
Müzik NFT’leri Yaptıktan Sonra Nasıl Satabiliriz?

OpenSea, Rarible vb. gibi siteler aracılığıyla satışa sunabiliyorsunuz fakat öncelikle bir elektronik cüzdana ve imzaya ihtiyacınız var. Onu da olurşturmak oldukça kolay. Bununla alakalı öğretici videolar da kolaylıkla bulunabiliyor.

Müzik NFT’lerine Nerelerden Ulaşabiliriz?
NFT pazaryerleri arasında oldukça bilinen OpenSea ve Rarible müzik NFT’leri için özel kataloglara sahip olan iki uğranabilir adres. Fakat İlk olarak müzik NTF’leri için uğranılan adres Catalog olarak biliniyor. İstatiksel olarak 2021 yılında müzik sanatçıları Catalog’ da 2 milyon dolar değerinde müzik NFT’lerini satmış durumda. Tabi ki başka platformlarda bulunmakta. Hatta bu müzik NFT’lerini branşlaşarak satış ve paylaşım yapan siteler mevcut. Örneğin Groovetime olarak bilinen NFT sitesi dans müziklerini daha ağırlıklı olarak bünyesinde tutmakta ama Beat Foundry daha çok elektronik müzik türündeki işleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Biraz daha araştırarak Web 3.0 ın derinliklerinde çok daha çeşitlilik barındıran ya da daha çok branşlaşmış NFT sitelerine ulaşmak mümkün.

Günümüzde özellikle de pandemi döneminde bilinen bazı sanatçılar NFT’ler sayesinde hem kitlelerinden uzak kalmadı hem de dönemi daha neşeli hale getirdiler. Bazıları az önce bahsettiğimiz platformlar üzerinden müziklerini satışa çıkarttı bazıları bilgisayar oyunları üzerinden konserler yaptı. Hem daha çok kazanç elde ettiler hem de kitlelerini büyüttüler. Müzik ve NFT ile ilgileniyorsanız hiç vakit kaybetmeden başlamalısınız.

Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun

BİZİMLE ÇALIŞ

Hemen bizimle birlikte
mükemmel projeler
oluşturmaya başla!

Proje Başlat Bizimle Çalışmaya Başla