Hemen Ara Biz Sizi Arayalım
- İzmir Reklam Ajansı, İzmir Büyüme Ajansı, Sosyal Medya Ajansı, Dijital Pazarlama, Eticaret
Şule Yüce 29-06-2022 02:56 (23 ay önce)

Algoritma Temelleri ile Tasarımın İlişkisi

Karşılaşılan bir sorunun çözülmesi için öncelikle sağlam bir algoritma tasarımı yapılması şarttır. Sıralanmış adımlardan oluşan algoritma tasarımlarının kapsamında; her bir adımın ayrı ayrı yazılmış olması ve belirli bir sıra ile ilerlemesi gerekir. Kısa bir özetle ilk adımda başla, son adımda ise bitir komutu yer alır ve program sona erer.
farklı şekillerde ifade edilen algoritmalar çeşitlerinden bağımsız bir şekilde özdeş ve kararlı olma noktasında ortak paydada buluşurlar. Temelde bir algoritmanın tasarımı şu şekilde ilerler; başla, tanımlamaları yap, yapılacak işlemleri tanımla, çıktıların sunumunu yap, bitir.

Algoritma Tanımlamaları

Dijital dünyanın matematik ile birleştiği noktada genellikle farkında olmadan kullandığımız pek çok algoritma bulunuyor. Sorun çözümü için veya sorun çözümünde ulaşılmak istenilen sonuç için ilerlenen adımların oluşturduğu yol; algoritmanın çalışma prensibini oluşturur.

Bilgisayar ortamında yapılacak olan herhangi bir iş konusunda düzgün ilerleme ve doğru sonuç alma söz konusu olduğunda izlenilen adımların sıralamasına algoritma denir. Adımların düzgün atılmaması sonucunda çözüme ulaşmak mükün olmaz. Dijital ortamda programlama ve matematik kullanılarak bir işi çözüme kavuşturmak adına izlenilen adımların sonlu işlemler kümesi olarak adlandırılabilir. Ayrıca algoritma kullanımı aslında yalnızca bilgisayar ortamı üzerinde kullanılmaz, günlük hayatta da bazen kullanımı söz konusu olmaktadır.

Akış diyagramları kullanılarak algoritmik adımlar çok daha sadeleştirilmiş ve özü ortaya çıkarılmış şekilde ifade edilir. Akış diyagramları ile algoritmik ifadenin anlatılması sayesinde çözüm için izlenmesi gereken yollar daha net ve hızlı şekilde takip edilebilmektedir.

Algoritmalar için Birkaç Örnek

Günlük hayatımızda birçok sorunun çözümü konusunda algoritmik çözümleme yöntemlerini kullanıyoruz. En kolay örnek ile açıklamak gerekirse; yemek yapımı için tariflerde belirlenen sıralamaları doğru bir şekilde takip etmek yapılan yemeğin lezzetli ve yenilebilir olmasını sağlar. Basit bir matematik işleminde dahi algoritmadan faydalanırız. 2 farklı sayının ortalamasını alırken faydalandığımız gidişat yine algoritmaya dayanmaktadır.

Günlük hayatta yapılması gereken işler için hazırlanan plan ve programların matematiksel ifade ile karşılığı; algoritmadır. Dijitalde algoritma sayesinde bilgisayara eylemlerin sıralı kılavuzu verilir ve bu kesin talimat listesi sayesinde bilgisayar ortamında işler yürütülür.

Algoritma Tasarımı ile Yapılabilecekler

Algoritmik tasarım denildiği zaman genellikle bilgisayar terimi anlaşılır ancak işin aslına bakılırsa herkes günlük hayatta dahi mutlaka en az bir algoritma tasarımı olan bir çözüm yöntemini faaliyete geçirir. Algoritma mantığı ile her türlü iş akışını kontrol etmek mümkündür. Tek yapılması gereken şey faaliyetin süreç parçalarına ayrılması ve bu parçaların doğru şekilde sıralanarak kodlanmasından ibaret.

Tasarım konusu yalnızca grafikler konusunda değil, kullanıcıların sorunlarını çözme konusunda da sonuç odaklı bir çözüm tekniği olarak kullanılır. Bu aşamada kilit nokta daima algoritma tasarımları olarak karşımıza çıkar.

Algoritma kapsamında iş sohbetlerinde olmazsa olmaz bir kavram olarak hayatımızda yer eden algoritma tasarımları bilişim terimleri arasında kalıcı yerini aldı. Onluk sistemin kuramsal tanımlanması, bu sistem üzerinde 4 işlemlerin kurallarını, denklem kurulmasını, cebir kullanımını hayatımıza katan algoritma kavramıdır. internet üzerinde aranılan bir konunun bulunması konusunda bunu bir sorun olarak kabul edenler, algoritmik tasarım ile anahtar kelime kavramını hayatlarımıza soktular. Internete düzen getirmek olarak da tanımlanabilen bu durum algoritma örneği olarak görülür.

Kendi Algoritmanızı Yazabilirsiniz

Çalışmayan lamba analojisi, size kendi algoritmanızı yazmak için sağlam bir örnek olabilir. lambayı düşünün, bir sorun var ve çalışmıyor. Lambanın fişinin takılı olup olmadığını sorgulayın; fiş takılı değilse fişi takmak gerek. Takılı ise bir adım daha oluşturalım. Sıradaki adım lambanın patlak olup olmadığını kontrol etmek. Eğer lamba patlak ise lambanın değiştirilmesi gerek. Yeni lamba almak sorunu çözecektir.

Basit bir örnek ancak yukarda bir sorun, sorunun çözümü için sıralı adımlar ve doğru uygulandıklarında varılan bir çözüm mevcut. Işte bir algoritma tasarımı: lamba algoritması. Algoritma tasarımı yalnızca tasarımcılara ya da algoritma üzerinde çalışanlara has bir başlık değildir. Günlük hayatınızda karşılaştığınız sorunların çözümleri için algoritmaları farkında olmadan dahi oluşturarak bir tasarım sürecine girebilirsiniz.

Dijital eğilimli dünya üzerinde teknolojinin yenilenme ve değişim hızı, insanların hayatlarını doğrudan etkilemektedir. Sosyalleşme konusunda olsun, iletişim şekillerimizde olsun değişimler yaşanmakta ve bu değişim sürekli olarak devam etmektedir. Teknoloji ile beraber hayatımıza giren hızlı süreçleri takip ederek bu değişimi yakalamak ve faydalarından yararlanmak mümkün görünmektedir. Algoritma ve tasarım konuları; sorun çözme becerisi ve sonuca ulaşmada netlik getirmesi açısından hepimizin hayatında var olmaktadır. Sorun çözme becerisi, düşünme ve iş birliği becerilerinden program yazma süreçlerine dek uzanan bir yolculukta kendini göstermektedir. Akıl yürütme, karar alma, sorgulama ve sonuca ulaşma hayatımızın her anında uyguladığımız algoritma tasarımları ile oluşmakta ve hayatımızın her alanında kolaylık sağlamaktadır.

Algoritmaların Geleceği

Algoritma diyerek geçmek, içerisinde yer aldığımız teknoloji çağı için kabul edilmemesi gereken bir durumdur. Dünyanın her tarafında işlerimizi kolaylaştıran teknolojik cihazlar yer almakta ve her gün bunlara bir yenisi eklenmekte ya da çalışmaları yürütülmekte. Algoritmalar da oluşumlarında en başta gelen temel öğe olarak önemini korumakta.

2010 senesinden beri ABD’nin bir eyaletinde yargıçlara karar verme süreçlerinde yardımcı olması planlanan bir algoritma geliştirlmekte. Yapay zeka ile oluşturulan tasarım ile verilerin daha nesnel analizi sağlanacak ve sistemin işe yararlılığı test edildikten sonra yürürlüğe girecek.

Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun

BİZİMLE ÇALIŞ

Hemen bizimle birlikte
mükemmel projeler
oluşturmaya başla!

Proje Başlat Bizimle Çalışmaya Başla