Hemen Ara Biz Sizi Arayalım
- İzmir Reklam Ajansı, İzmir Büyüme Ajansı, Sosyal Medya Ajansı, Dijital Pazarlama, Eticaret
Smartmetrics Farkındalık Kulübü Kurumsal Yönetim / 01.04.2022 11:51 (2 yıl önce)

Smartmetrics; Afrika'daki Çocuk Ölümlerine Karşın; Unicef ile İş birliği içinde.

 “5 Temmuz'da Nijerya'nın Kaduna Eyaletindeki bir okuldan 150 öğrencinin kaçırıldığı bildirildi. Bu eylem, Batı ve Orta Afrika’nın bazı bölgelerinde çocuklara ve öğrencilere karşı yapılan endişe verici saldırıların sonuncusuydu. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijer ve Nijerya'da çatışmalar sürüyor. Çatışan tarafların önümüzdeki haftalarda, eylemleri muson yağmurlarıyla kısıtlanmadan önce bu şiddet içeren faaliyetlerini arttıracağından derin endişe duyuyoruz.


“Gittikçe arttığı görülen bu tür olaylar, bölge çocuklarının güvenliği ve refahı açısından korku yaratıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin çocuklar ve silahlı çatışmalarla ilgili son raporuna göre, Batı ve Orta Afrika'da 2020 yılı itibariyle her 3 çocuktan 1'i ağır ihlallerin mağduru oldu.


“Burkina Faso'da sivillere yönelik saldırılar ve diğer uluslararası insan hakları ihlalleri son haftalarda önemli oranda arttı. 5 Haziran'da Yagha şehrindeki bir köye yapılan ve saatlerce süren saldırıda en az 130 sivil hayatını kaybetti. Bu olay, 2015 yılında şiddet eylemlerinin patlak vermesinden bu yana ülkedeki en ölümcül saldırı oldu. Bu ay şimdiye kadar, aralarında çocukların da bulunduğu 178 sivil hayatını kaybetti. Yüzde 61'i çocuk olan 1,2 milyondan fazla insan, şiddet nedeniyle yerinden edilmiş durumda. Bu da son üç yılda yerinden edilenlerin sayısının on kat arttığını gösteriyor.


“Kamerun'da silahlı bir grubun üyeleri 6 Haziran'da Mamfe'deki bir dini merkeze saldırarak 12 yaşındaki bir çocuğu öldürdü ve 16 yaşındaki bir çocuğu yaraladı. Ülkenin kuzeybatı ve güneybatı bölgelerinde sivillere yönelik saldırılar, çocukların ve öğretmenlerin kaçırılması ve öldürülmesi olayları artıyor. Kamerun'da 1 milyon çocuğun şiddetten korunmaya ihtiyacı olduğunu tahmin ediyoruz. Yardım görevlilerine yönelik tehditler de benzer şekilde artıyor. Yerel STK'lar için çalışan düzinelerce personel saldırıya uğradı, kaçırıldı veya öldürüldü. BM insani yardım konvoyuna yönelik ilk hedefli saldırı geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşti.

“2021'in ilk üç ayında, 2020 genel seçimleriyle bağlantılı olarak güvensizlik ve gerilim arttı. Orta Afrika Cumhuriyeti genelinde çocuk hakları ihlallerinde ezici bir artışa tanık olduk. Kız çocuklarına yönelik kaydedilen cinsel şiddet vakaları 2020'nin son çeyreğinde 2021'in ilk çeyreğine neredeyse beş kat artarak, 10'dan 49'a çıktı. Öldürülen veya sakat bırakılan çocukların sayısı da 2021'in başlarında 2020'nin sonuna göre yedi kat arttı ve aynı dönemde okul ve hastanelere yönelik saldırı ve işgallerin sayısı da 30'dan 44'e yükseldi.


“Nijer'de de çocuklara, ailelere ve okullara yönelik saldırılar yaşanıyor. Bu yılın başından beri silahlı gruplar, Tillábery ve Tahoua bölgelerindeki köylere yönelik koordineli saldırılarda 45'i çocuk olmak üzere yaklaşık 300 kişiyi öldürdü. Bu olayların bazılarında failler, su getirmeye giden aileleri hedef aldı. Şiddetten en çok etkilenen bölgelerde yaşayan çocukların yüzde 80'e varan kısmı, yaşadıkları sıkıntı nedeniyle psikososyal desteğe ihtiyaç duyuyor.


“Bu esnada BM, Nijerya'da Aralık ayından bu yana en az 950 öğrencinin silahlı kişiler tarafından okullarından kaçırıldığını tahmin ediyor. Yalnızca son altı hafta içinde, ülkenin orta ve kuzeybatı kesimlerinde yaşanan dört ayrı olayda yaklaşık 500 çocuk kaçırıldı. Bu çocukların çoğu henüz iade edilmedi. Çocuklarının yokluğunda, ailelerinin ve onları sevenlerin çektikleri acıyı ve yaşadıkları korkuyu tahmin bile edemiyoruz.

“Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2021 yılının sadece ilk çeyreğinde, 3.400'den fazla çocuğa yönelik ihlal (silahlı örgütlere katılma, kaçırılma ve öldürülme vb.) teyit edildi ve bu sayı, 2020 yılının tamamı için doğrulanan toplam ihlal sayısının yüzde 64'ünü temsil ediyor.

Milyonlarca çocuk gittikçe daha da kötüleşen bir koruma kriziyle karşı karşıyayken bu suçları sadece kınamak yeterli olmuyor. Bu bölgelerde yaşayan çocukların, saldırıya uğramaktan veya ailelerinden koparılmaktan korkmadan güvenli bir şekilde yaşayabilmeleri, okula gidebilmeleri veya su getirmeye gidebilmeleri için ortak hareket etmeleri gerekiyor.

“Bu da, gerilla grupları ve çocuk haklarını ihlal eden tüm çatışma taraflarıyla başlıyor. Bu gruplar, sivillere yönelik saldırıları derhal durdurmalıdır. Herhangi bir askeri operasyon sırasında sivillere ve eşyalarına saygı duymak ve bunları korumak için ahlaki ve yasal yükümlülükleri vardır. Ayrıca, UNICEF'in ve sahadaki savunmasız çocuklara ulaşmak için çalışan diğer insani aktörlerin çabalarını engellememeli, tam tersine kolaylaştırmalıdırlar.

“Uluslararası topluma da önemli bir görev düşüyor. Çocukların savunmasızlığını azaltmak ve dayanıklılıklarını artırmak, onlara zarar gelmemesi için koruma çalışmalarımızı genişletebilmek için bağışçılarımız katkılarını arttırmalı. Bu çalışmalarımız arasında şunlar yer alıyor: emniyetsiz ortam nedeniyle okulların kapatıldığı bölgelerdeki çocuklar için güvenli geçici öğrenme ortamları oluşturmak; şiddete maruz kalan çocuklara psikososyal destek sağlamak; ve mayın riskiyle ilgili farkındalık eğitimlerini desteklemek yer alıyor.

“Bölge bir felaketin eşiğinde. Çocuklara yönelik gittikçe büyüyen koruma krizini tersine çevirmek için her türlü çaba gösterilmelidir.”

BİZİMLE ÇALIŞ

Hemen bizimle birlikte
mükemmel projeler
oluşturmaya başla!

Proje Başlat Bizimle Çalışmaya Başla